Juni 2016| Zadel-pijn, het leed dat zadelpassen heet…

Juni 2016| Zadel-pijn, het leed dat zadelpassen heet…

Zadels, voor velen is het zoeken naar het ideale zadel een geldslurpende, tijdrovende zoektocht, met de nodige frustraties. In de praktijk kom ik de nodige rugproblemen tegen die gerelateerd zijn aan zadels.

Ik vergelijk het aanpassen van een zadel dan ook met het aanpassen van een paar schoenen. Met als groot verschil dat niet alleen de schoen zelf moet passen maar dat ook de zool een soort voetbed moet zijn en moet passen voor de “ondergrond” ofwel de ruiter.

 

Zadels vs Schoenen

Het passen van schoenen is voor iedereen anders, brede voeten smalle voeten, brede leest, smalle leest, veel steun, weinig steun, voor hardlopen of voor dansen? Comfort of performance?

(ooit de voeten van een balletdanseres bekeken? Of de stand van de voeten in Uggs? )
Zo heb je dus brede ruggen, smalle ruggen, gespierde en bottige, weke lendenen of meer bolle lendenen, paarden die van druk houden en paarden die bij de minste druk niet meer willen bewegen en voorwaartse drang verliezen. Springpaarden, dresuurpaarden, eventingpaarden etc etc.

De schoenmaat is voor het gros van de merken wel ongeveer hetzelfde. Ik heb bijvoorbeeld maat 36 van schoenen, een enkele keer 37, en voor slippers kies ik soms zelfs 38. Toch draag ik niet alle merken schoenen even graag, want hoewel ik dus kleine voeten heb, heb ik brede voeten en ik hou persoonlijk niet van te strak.
Hetzelfde geldt min of meer voor boommaten en zadels. Meestal komen de maten van de boom wel ongeveer overeen, plus of min 1 per merk of model. Jouw paard kan echter net als jij en ik een voorkeur hebben voor een bepaalde pasvorm met juist veel/weinig druk. Een bepaalde vulling of een specifiek materiaal. Er zijn verschillende opties verkrijgbaar, van kunststof zadel, via kunstleer naar echt leer, met verschillende vulopties van wol tot traagschuim en lucht. Dan heb je nog barebackpads en boomloze zadels, zadels met losse panels en klassieke en barokke zadels.

 

Maat en beland van het zadel

Behalve de breedte van de boom, is ook de balans van het zadel belangrijk. Het diepste punt van de zitting dient altijd in het midden te liggen. Teveel achterover levert druk op in de paardenrug, verder naar achteren, dieptepunt te ver naar voren? Dit leidt to pijnlijke schoft. Beide geven meer kans op rugproblemen. Klapperen achter of knellen op de schoft zijn meestal ook gevolgen van een net niet volledig in balans liggend zadel.
En uiteraard de vraag, gaan we voor de Uggs, of de dansschoenen? Met andere woorden, wat willen we met het zadel?

Lees daarover de volgende keer verder..

Stel een vraag of maak een afspraak.

Heeft u nog vragen over osteopathie en/of McTimoney Chiropractie of de vraag of ik iets kan betekenen voor uw hond of paard, neem dan gerust contact op, ik zal met plezier uw vragen beantwoorden.