Augustus 2016| Verlang je die formule 1 wagen, maar heb jij meer een dieseltje of eerder een tragere benzine?

Augustus 2016| Verlang je die formule 1 wagen, maar heb jij meer een dieseltje of eerder een tragere benzine?

Is die van jou een moeilijke/trage starter of heeft ie (te) weinig koppel op cruciale momenten?
Denk eens aan de brandstof die je tankt en aan het systeem dat verantwoordelijk is voor het vrijmaken van energie voor inspanning. Want veelal vergeten we een ontzettend belangrijk systeem!

Osteopathie richt zich naast het bewegingsapparaat ook op de orgaansystemen, om de doodsimpele reden dat het bewegingsapparaat enkel goed kan functioneren als het verteringsstelsel ook zijn werk doet… De “diesel ofwel brandstof” moet immers daar worden opgenomen en vervolgens omgezet in energie!

Recent werd ik weer met mijn neus op de feiten gedrukt mbt de rol van goede voeding. Een dieselmotor met benzine erin loopt niet goed en geeft schade in de bekabeling en erger de wezenlijke onderdelen als maag en darmen. Het is dus zaak de osteopaat de wervelkolom te laten onderhouden, zodat de (informatie)verbinding tussen motor en bewegingssysteem blijft functioneren, maar ook je manier van voeren regelmatig onder de loep te nemen.
Is het voer afgesteld op de mate van activiteit en het type dat mijn paard is? Is er voldoende ruwvoer? Klopt het voerschema qua indeling? Is er een optimaal rendement van de voedingsstoffen en past het voerschema bij het jaargetijde, de rijkheid van de grondstoffen en de gevraagde arbeid?

Paarden zijn evolutionair ontwikkeld om 2/3e van de dag te eten, dit eten was meestal niet rijk maar, droog en met veel structuur. Voor een persoonlijk advies verwijs ik door naar een onderlegde voedingsdeskundige of bij probleemgevallen naar een goede natuurgeneeskundige, maar hier volgen een paar algemene tips en adviezen:

Een paar must-do’s en de reden waarom:
• In de ochtend bij voorkeur beginnen met ruwvoer, dit brengt de speekselproductie op gang (ruwvoer geeft 3x meer speekselproductie dan krachtvoer) en helpt mee de maag minder zuur te maken na een relatief lange periode van op stal staan zonder activiteit of eten. Paarden hebben geen galblaas en tijdens de nacht blijven er galsappen en verteringssappen in de maag druppelen wat de pH doet dalen, met als gevolg meer risico op maagzweren.
Bijkomend voordeel is dat wanneer je start met ruwvoer je ook automatisch meer rendement uit het krachtvoer haalt dat erna wordt gevoerd. De maag is al op een meer effectieve zuurgraad aangekomen door de start met het ruwvoer.

• Bij voorkeur langstengelig hooi met weinig suikers en eiwitten, om suikerpieken te voorkomen en het lichaam van een langzaam vrijkomende energie te voorzien.

• Meerdere krachtvoerbeurten per dag, om wederom de aanvoer zoveel mogelijk te verdelen

• Bij voorkeur ook weer eindigen met ruwvoer, zodat er gedurende de nacht nog voldoende te knabbelen is en de magen van de paarden niet te ver zakken qua pH

• Bij angst voor te dikke buiken, kun je ervoor kiezen de ochtend portie hooi te beperken, bij voorkeur de avondportie ruim houden. In extreme gevallen kun je ook kiezen voor een hooi stro mengeling, dit geeft wel structuur maar weinig suikers en eiwitten.

De osteopaat kan weliswaar zorgen voor een goede afstelling van de motor en een optimale overbrenging van energie naar beweging, maar dit dient een samenspel te zijn tussen voermanagement en/of eventueel natuurgeneeskundige, training en osteopaat.
Teamwork leidt tot de beste resultaten… vraag maar aan Max Verstappen 😉

Stel een vraag of maak een afspraak.

Heeft u nog vragen over osteopathie en/of McTimoney Chiropractie of de vraag of ik iets kan betekenen voor uw hond of paard, neem dan gerust contact op, ik zal met plezier uw vragen beantwoorden.