Allround instructie Febronie Stokla

Allround instructie Febronie Stokla

In mijn dagelijks werk, merk ik het maar al te vaak:  Het effect van een behandeling valt of staat met de opvolging van je adviezen en de inzet van de ruiter.
In vele gevallen sluipen er kleine onvolkomenheden in het rijden van je trouwe viervoeter, paard en ruiter raken steeds meer op elkaar ingespeeld en voelen elkaar steeds beter aan, naarmate ze langer samenwerken.
Helaas ontstaan er hierdoor soms scheefheden en rijtechnische problemen, die uiteindelijk tot serieuze blessures en gezondheidsproblemen kunnen lijden.

Follow up en instructie

Als osteopaat probeer ik zoveel mogelijk in te grijpen voordat deze processen ontstaan. Daarbij ben ik ook voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit van de training van het paard en de wil (en in sommige gevallen het lef) van de ruiter om naar zichzelf te kijken. Trainers zijn er om ruiters daarbij te helpen,  en ruiters erop te wijzen, wanneer ze dingen kunnen verbeteren, of hun paarden dienen te laten chekcen en/of behandelen. Zo kan een hoop blessure-leed worden voorkomen! Een van de instructrices met wie ik regelmatig samenwerk is Febronie Stokla, zij is vooral erg gericht op paardrijden met respect en plezier voor zowel paard en ruiter.
Hieronder stelt zij zich aan u voor!

 

Instructeur/ trainer paardensport Febronie Stokla

Ik ben in 2008 afgestudeerd aan NHB Deurne-paardensport allround en mag sindsdien de titel instructeur/trainer paardensport gebruiken. Ik heb sinds mijn opleiding werkervaring opgedaan bij fokkerijen, maneges en privéstallen. Sinds 2008 geef ik paardrijlessen op maneges en (privé)lessen op locatie. Tijdens en na mijn opleiding ben ik altijd actief geweest met jonge paarden. Ik ben gespecialiseerd in het africhten van jonge dieren. In 2013 ben ik afgestudeerd aan de Fontys lerarenopleiding Biologie. Ik heb mezelf daardoor sterk ontwikkeld op pedagogisch en didactisch gebied.

Ik heb tijdens mijn opleidingen veel kennis over voeding, anatomie en gedrag van het paard opgedaan. Ik kan daarom gericht werken aan het opzetten en begeleiden van het juiste training- en voedingsschema voor iedere combinatie. Tevens kan ik begeleiding bieden bij revalidatie van een dier na ziekte of blessures.

Ik heb Sophie Zwager leren kennen in 2010. Ik merkte toen bij een aantal paarden waarmee ik werkte bewegingsbeperkingen. Bij het ene paard uitte zich dat in een vage kreupelheid en bij de ander in gedragsproblemen. Ik zag aan de paarden waar de bewegingsvrijheid/blokkade zich bevond en concludeerde dat ik dit zelf niet kon oplossen met rijden. Hier kon Sophie mij gelukkig bij helpen, Sophie lostte de blokkades op en ik kon de paarden zo gaan trainen dat ze de klachten niet meer (snel) terug zouden krijgen. Nog steeds stuur ik lesklanten met hun paarden regelmatig naar Sophie omdat ik dan zie dat ze een blokkade in het lichaam hebben zitten. Sophie vind deze blokkades altijd terug in haar behandelingen.

Wanneer je paard een behandeling van Sophie heeft gehad wil je graag dat je paard niet weer last krijgt van dezelfde blokkade. Je kunt hier aan werken in je manier van rijden. Tijdens mijn lessen begeleid ik daarom ook heel gericht naar een goed herstel na de behandeling. Samen kijken we dan naar een juist trainingsschema voor jou en je paard.

Samen met Sophie maak ik me hard voor het goed omgaan en communiceren met je paard. Wanneer je op een eerlijke manier met je paard traint merk je veel eerder of er iets aan de hand is. Op deze manier kun je veel eerder hulp inschakelen van specialisten en zijn de gevolgen veel minder groot dan wanneer je lang doorrijdt met een blessure of blokkade.

Helaas zien we nu veel te vaak dat ruiters en instructeurs roepen dat je maar gewoon moet doorrijden want; “het paard is ‘gewoon’ vervelend” , of; “hij wilt het niet”. Zowel Sophie als ik hebben geleerd uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken dat deze gedragingen niet voorkomen bij paarden. Een paard is niet ‘gewoon’ vervelend en heeft ook geen wil. Een paard toont maar om twee redenen ongewenst gedrag. Dit is omdat hij de ruiter niet snapt of omdat hij pijn heeft. Andere oorzaken zijn er niet. Om deze reden heeft Sophie in samenwerking met Karin Oomen en ik de cursus “Ontwikkel je ruitergevoel” opgezet. Deze cursus is voor een stukje bewustwording van het paard en jezelf. Ik hoop nog veel ruiters te mogen begeleiden en bewust maken van hun communiceren met het paard zodat rijden voor zowel ruiter als paard een stuk leuker maakt. Paardrijden is tenslotte toch voor iedere ruiter een hobby!

 

www.febroniestokla.com

Stel een vraag of maak een afspraak.

Heeft u nog vragen over osteopathie en/of McTimoney Chiropractie of de vraag of ik iets kan betekenen voor uw hond of paard, neem dan gerust contact op, ik zal met plezier uw vragen beantwoorden.