Instructie Hond

Instructie Hond

Of je nu een maatje voor het leven hebt in de vorm van een huishond of sport- en/of werkhond, een goede basisopleiding met respect voor het dier is erg belangrijk.

Een trainer met wie ik graag samenwerk is Nicole Speck. Zij heeft plezier voor zowel baas als hond hoog in het vaandel staan en daarnaast is ze erg alert op overbelastingen of sportletsels tijdens de trainingen. Ook vindt zij het doen van een warming-up en cooling down erg belangrijk. Iets wat in de paardenwereld zo normaal is, maar in de hondensport toch nog vaak wordt vergeten. Tijdens de behandeling van een van haar honden, maakte ze me attent op het feit dat mijn eigen Nina heel geschikt zou zijn voor behendigheid. Hoewel ikzelf nog alles moet leren in de hondensport, trainen Nina en ik inmiddels met veel plezier bij Nicole op het HondenSportCentrum.
Nicole draagt het welzijn van de honden in een hoog vaandel, een samenwerking was snel geboren. Een goed presterende hond is immers een fitte hond.

Hieronder stelt zij zich aan u voor;

HondenSportCentrum Nicole

Mijn naam is Nicole Speck, in 1998 ben ik gestart met lesgeven in de behendigheid, ik liep toen nog met mijn eerste Parson “Hooch” die fantastisch presteerde op de wedstrijden. Daardoor kreeg ik steeds meer enthousiaste cursisten.

In 2006 nam ik de stap om naast mijn kantoorbaan een eigen HondenSportCentrum te starten in Alphen om me in de avonduren en in het weekend volledig op de behendigheid te kunnen richten. Inmiddels 10 jaar later trainen we bijna alle avonden, in het weekend zijn er ook gehoorzaamheidslessen bijgekomen voor eigenaren die hun toekomstige sporthond al bij mij willen opleiden.

Sinds 2014 ben ik volledig werkzaam in de hondensport door mijn kantoorbaan om te ruilen voor praktijkspeurlessenoverdag. Dan ben ik te vinden in de Chaamse Bossen, daar train ik de praktijkspeurhonden samen met hun baasjes om vermiste personen op te sporen.
Sinds 2015 ben ik in contact gekomen met Sophie omdat mijn Thymo blokkades had in zijn nek en rug. Sophie heeft hem hiervoor behandeld en ik merkte zo goed het verschil dat ze me direct overtuigde wat de meerwaarde is van osteopathie voor honden. Sindsdien behandelt zij indien nodig mijn eigen honden.


Ik vind het belangrijk om op een gezonde manier de honden te trainen, ik probeer zo veel mogelijk rekening te houden met het niveau, de leeftijd en de conditie van de honden. Sporten is gezond…Maar zoek wel de juiste sport voor jouw hond! Bij het HondenSportCebtrum bied ik gehoorzaamheid, behendigheid en praktijkspeuren. Drie verschillende takken van hondensport.

Hoewel de gehoorzaamheid geen extreme inspanningen vergt van de honden, kom ik ook daar weleens honden tegen die ik graag laat checken door Sophie, om zo ook deze honden zo fit en gezond mogelijk te houden.

Tijdens de behendigheid wordt er wel degelijk hard gewerkt, de honden springen, klimmen en draaien met soms een behoorlijke snelheid. Dus dan is het soms prettig om deze honden te laten nakijken mocht ik haperingen zien en kleine beperkingen.

Na een behandeling en natuurlijk de benodigde dagen lijnrust met correcte opbouw zie je deze honden dan weer super presteren.

Tijdens het speuren -maar ook tijdens de normale wandelingen- kan je hond een situatie verkeerd inschatten, waardoor er een verkrampte beweging of mispas plaatsvindt waarbij er iets verschuift of vast gaat zitten. Ook dan raad ik de eigenaren aan hun hond te laten behandelen door Sophie. Het snel oplossen van de gevolgen van deze soms kleine verstappinkjes voorkomt grotere letsels.

Zelf heb ik de pech gehad dat mijn jongste Parson Jaimey afgelopen jaar een knieoperatie moest ondergaan vanwege een gescheurde kruisband en een beschadigde meniscus. In eerste instantie zag het er niet extreem erg uit omdat Jaimey “gewoon” bleef lopen en niet direct overging op drie poten, maar na controle van Sophie leek het toch een trauma van de weken delen. Bij controle door de dierenarts en later contact met de orthopeed bleek het nodig om te opereren. Het herstel ging supersnel, maar door zijn rechterknie te ontlasten ging Jaimey zich overbelasten op zijn linker voorpoot. Inmiddels hebben de behandelingen van Sophie hem weer op de been geholpen, dus ook voor herstel na operaties of langdurig kreupelzijn kan osteopathie zeker een uitkomst bieden.

Het is prettig om zo samen te kunnen werken en daardoor alle honden een goede gezondheid te kunnen bieden, zodat baas en hond optimaal kunnen genieten van de sport en elkaar!

Stel een vraag of maak een afspraak.

Heeft u nog vragen over osteopathie en/of McTimoney Chiropractie of de vraag of ik iets kan betekenen voor uw hond of paard, neem dan gerust contact op, ik zal met plezier uw vragen beantwoorden.