Februari 2016| Wetenschappelijk onderzoek, proefpaarden gezocht!

Februari 2016| Wetenschappelijk onderzoek, proefpaarden gezocht!

Er is geen onderwerp zo veel besproken in zowel de humane geneeskunde als de diergeneeskunde: wetenschappelijk onderzoek, een vloek of een manier om bestaansrecht te verwerven? Osteopathie en Chiropraxi zijn ook niet bespaard gebleven van het virus om hun effectiviteit te bewijzen via wetenschappelijke onderzoeken. Nu ik zelf een wetenschappelijk onderzoek moet opzetten ervaar ik de moeilijkheden die het systeem met zich meebrengt.

 

n mijn afstudeeropdracht wil ik graag aantonen dat een manuele behandeling met aangepast trainingsschema een effect heeft op de fitheid van het paard. Dat is uiteindelijk het doel van wat iedereen wil die zijn paard laat behandelen dacht ik, dus wat is mooier dan aantonen dat een manuele behandeling effectief is. Fitheid wordt gemeten aan de hand van de hartritme variabiliteit. Dat is de snelheid waarmee het hart zich aanpast aan hetgeen er van het lichaam wordt gevraagd, zowel inspanning als ontspanning.

Maar daar zit gelijk de moeilijkheid. Een complete behandeling is specifiek op het individuele dier aangepast. Immers er zijn geen twee dieren met exact dezelfde hoeveelheid blokkades op dezelfde plekken, met dezelfde symptomen. Er zijn ontelbare dressuurpaarden met peesproblemen, springpaarden met ossale veranderingen in het achterbeen, maar het onstaan in het lijf en de compensatoire mechanismen zijn telkens verschillend.

In een onderzoek wil je idealiter dat alles zoveel mogelijk gelijk is, vandaar dat ze voor het testen van medicatie vaak oproepen plaatsen als gezonde mannen tussen 30 en 35 niet rokend met een zittend beroep. Zodat er een zoveel mogelijke homogene groep wordt geincludeerd in een onderzoek. (wist je trouwens dat de geteste medicatie zelden wordt getest op de doelgroep?)

Een andere optie is, het “uit elkaar trekken van een behandeling” bijvoorbeeld het effect proberen aantonen van 1 specifieke manipulatie of manuele handeling als een stretching. Hoewel dit wetenschappelijk beter te standaardiseren is, komt er iets in mij in opstand.
Mijn behandeling is geen optelsom van een aantal manipulaties en stretchings. De combinatie, volgorde én intentie hebben een effect. Juist omdat ik die specifiek aanpas aan mijn patient. We kunnen er toch vanuitgaan dat een behandeling of trainingsschema effectiever is wanneer dat op jouw lichaam is afgestemd in plaats van op het gemiddelde mens? Dat is zeker niet anders bij dieren!
Dit is de kern van holistisch behandelen en denken en tegelijkertijd hetgeen wat mijn passie voor het vak is.

Hoewel het een uitdaging gaat zijn is mijn intentie aan te tonen met mijn afstudeerscriptie dat een geperonaliseerde specifieke behandeling van een sportpaard bijdraagt aan zijn/haar fitheid.
Daarvoor heb ik jullie hulp nodig!!!

Hoe Wat Waar?
Om toch een zoveel mogelijk representatief onderzoek te kunnen opstarten ben ik opzoek naar:

een stal met ongeveer 20 paarden die hetzelfde worden gevoerd, getraind met vergelijkbare methode en een vergelijkbaar stalregime hebben. (om een zo homogeen mogelijke groep te hebben).
De paarden worden allen kosteloos gecheckt op hartfunctie en conditie door een dierenarts met ervaring in cardiologie.
Vervolgens wordt er een inspanningstest gedaan met behulp van een hartslagmeter. De helft van de paarden zal worden behandeld door een gediplomeerd Mctimoney Chiropractor (Msc) en krijgt een specifiek trainingsschema voor 3 weken.
Na 3 weken worden alle paarden opnieuw onderworpen aan een inspanningstest met hartslagmeter.
De andere helft dient als controle groep. Mijn voorkeur gaat uit naar 20 dressuurpaarden, maar het mogen ook 20 springpaarden of eventing paarden zijn, zolang ze maar allen dezelfde discipline hebben.

De paarden moeten aan de volgende eisen voldoen:

  • 4 tot 6 keer per week getraind
  • langer dan 4 maanden onder het zadel
  • tussen 4 en 16 jaar oud
  • gezond
  • toestemming om gecheckt te worden door dierenarts met ervaring in cardiologie op hartfunctie
  • op 1 en dezelfde stal gehouden worden
  • getraind worden op vergelijkbaar manier

6 weken voor aanvang onderzoek niet behandeld door andere manuele behandelaar
De voordelen:

  • Een gratis cardiale check up door dierenarts met ervaring in cardiologie
  • 10 paarden krijgen kosteloos een behandeling en trainingsschema
  • De gegevens van de paarden en eigenaren worden anoniem gepubliceerd in mijn afstudeerscriptie en je hebt als eigenaar volledige inzage in de gegevens en data

Wat verwacht ik van de participanten:

  • opvolgen van het gegeven trainingsschema
  • schriftelijk bijhouden van afwijkingen hierop
  • de paarden zullen 3 keer een fitheids test ondergaan 1 keer voor de behandeling een dag na de behandeling en 3 weken na de behandeling. Dit is een getimede longeertest met hartslagmeter. De hartslagmeter zal een periode om het paard moeten blijven zitten na de inspanning. Dit zal rond 10 minuten zijn.

Ben jij net zo benieuwd als ik naar de resultaten van een onderzoek als dit? Ken je iemand of een stal die geschikt is en openstaat voor dit soort onderzoek?
Schroom niet en mail gerust voor meer informatie en/of overleg!
info@sophiezwager-osteopathie.com

Stel een vraag of maak een afspraak.

Heeft u nog vragen over osteopathie en/of McTimoney Chiropractie of de vraag of ik iets kan betekenen voor uw hond of paard, neem dan gerust contact op, ik zal met plezier uw vragen beantwoorden.