Mei 2016| Betere ruiters, betere ruggen… het rechtrichten van paarden … en ruiters!

Mei 2016| Betere ruiters, betere ruggen… het rechtrichten van paarden … en ruiters!

Goed zitten, het is een dagelijks terugkerend fenomeen voor vrijwel iedere ruiter, of je nu professioneel paarden traint of hobbymatig ’s avonds op je trouwe viervoeter stapt; houding en zit zijn de essentie van de verbinding en communicatie tussen ruiter en paard. Een goede in balans zittende ruiter kan begrijpelijkere hulpen geven aan zijn of haar rijdier. Hoe onafhankelijker je zit, hoe minder “ruis er zit op de lijn”. Ik bedoel hiermee dat we door een minder goede houding en zit onze paarden soms in lastige situaties brengen, zitten wij iets uit balans, geven we onbewust ongelijke druk aan het paard, die het paard moet zien te onderscheiden van een “echte” hulp. Eenieder die zich een beetje heeft ingelezen en ingeleefd heeft, streeft momenteel naar een min of meer rechtgericht paard. Dit voorkomt overmatige belasting op 1 van de benen wat kan leiden tot allerhande blessureleed. Tot zover geen hogere wiskunde.

 

Onze eigen onvolkomenheden en hun effect

Maar wat is dan het effect van het feit dat jijzelf als ruiter wat meer moeite hebt die linker heup helemaal los te laten? Of wellicht heb je zelf last van je onderrug en ben je niet volledig in staat de beweging van je paard te volgen, of is jouw rechterschouder hypermobiel waardoor je bij vermoeidheid deze wellicht extreem optrekt?

Ondanks onze eigen onvolkomenheden, geven we onze paarden hulpen om ze duidelijk te maken wat we van ze verwachten. Onze paarden volgen onze orders zo goed mogelijk op. Maar sta je erbij stil dat de lichtjes opgetrokken linkerheup wel eens de oorzaak kan zijn dat je paard moeite heeft met de rechter buiging? En dat jouw houding dag in dag uit ook effecten heeft voor het paardenlijf?

Heb jij dezelfde lichamelijke probleemgebieden als je paard?

In de praktijk hoor ik heel vaak, oooh! de plekken die je behandeld hebt, zijn precies dezelfde plekken als waar ik last van heb! Dat is toevallig!
Nou eigenlijk is dat niet zo toevallig, je paard past zich aan jou aan en andersom.

Zodoende ben ik me wat meer gaan verdiepen in de mogelijkheden om de ruiter bewust te maken van zijn minder sterke punten en om mogelijkheden te gaan bieden deze te verbeteren. Dit vond ik enkele jaren geleden al in de flexchair in de samenwerking met Karin Oomen, maar recentelijk ben ik daar zelf ook actiever in geworden sinds ik heb kennis gemaakt met Joker.
Joker is een prachtig hulpmiddel dat je helpt je balans te verbeteren in exact die houding als op het paard, je kunt zelfs je eigen zadel meenemen. Het laat je medogenloos je kleine ongebalanceerdheidjes zien die je paard normaal voor je opvangt. Het is leuk, uitdagend en verrassend leerzaam gebleken voor iedere ruiter die kritisch naar zichzelf durft kijken. Het feit dat je je volledig op jezelf kan concentreren is een plus.
In samenwerking met in eerste instantie Frank Trommelen maar ook Seth van Elewout bied ik de mogelijkheid om aan je eigen houding en zit te werken, wie durft?!

Jijzelf, je paard, je trainer en de osteopaat van je paard, zullen je dankbaar zijn voor een ritje op Jolly Joker waar je jezelf gaat “rechtrichten”.

Meer informatie kijk ook op de Facebookpagina van Jolly Joker!

Stel een vraag of maak een afspraak.

Heeft u nog vragen over osteopathie en/of McTimoney Chiropractie of de vraag of ik iets kan betekenen voor uw hond of paard, neem dan gerust contact op, ik zal met plezier uw vragen beantwoorden.