Wanneer behandelen?

Wanneer behandelen?

Uiteraard is iedereen welkom bij mij voor een check-up.
Hoewel mijn praktijk vooral op honden en paarden is gericht, behandel ik ook wel, katten, konijnen en heb ik zelfs een keer moeder en kalf behandeld.
Hieronder zijn enkele mogelijke behandelindicaties voor honden en paarden opgesomd:

Bij honden

  • bij onregelmatigheden in het gangpatroon van je hond
  • bij opstart problemen
  • bij slecht eten en/of verteringsproblemen
  • na een letsel als een verstuikte poot
  • na een operatie van je hond
  • bij sporthonden
  • na dracht en/of schijnzwangerschap
  • preventief

Bij paarden

  • slecht op gang komen
  • snel vermoeid
  • wegdrukken van de rug
  • niet onder de sprong kunnen komen
  • wegrennen na de sprong
  • niet opzij kunnen
  • moeilijkheden bij verzameling
  • staakgedrag, als steigeren en bokken
  • headshakers
  • koliekgevoelige paarden
  • stijfheid
  • merries die slecht drachtig willen worden/hengstigheidproblemen
  • kreupelheid
  • preventief

Globaal kan ik mijn patiënten in 4 categorieën indelen;

  • preventieve behandeling,
  • ondersteuning van een sporter,
  • ondersteuning van een viervoeter op leeftijd, en
  • behandeling na een letsel, ongeluk of operatie.

Maak hieronder kennis met mijn patiëntgroepen en enkele van mijn patiënten.

De preventieve behandeling

Het hebben van een blessure of probleem is geen vereiste bij het regelmatig laten checken van je dier. Door een regelmatige check up, worden kleine beperkingen, spanningsvelden en scheefheidjes opgemerkt alvorens deze zich verder kunnen ontwikkelen tot een functioneel probleem.
Sommige van mijn klanten noemen dit wel de APK. Even een kritische professionele blik, die kleine beperkingen registreert en verhelpt. Een preventieve behandeling draagt bij aan het fit en gezond te houden van je dier.

 

Paarden


De paarden in deze categorie zijn niet kreupel, maar kunnen soms wel tegen wat rijtechnische beperkingen aanlopen. Het paard is fit en regelmatig, maar heeft bijvoorbeeld moeite met het inbuigen naar een kant, of aangalopperen op 1 zijde of andere kleine dingen die er veelal langzaam zijn ingeslopen.

Maak kennis met Furstinels C en Tamara

Furstinels is een hele gezonde merrie met een pittig karakter. Deze prachtige dame mag ik checken wanneer Tamara denkt dat het nodig is; dit kan zijn omdat ze wat moeite heeft met bepaalde oefeningen of wanneer ze wat gestresst lijkt te zijn. Gezien dit een dame is met de nodige power heeft ze nog weleens moeite goed te ontspannen. Zodoende maak ik bij haar dan ook gebruik van dry-needling. Dit helpt om de spiertonus te verlagen, daarnaast haal ik de blokkades en beperkingen zoveel mogelijk weg zodat Tamara weer fijn verder kan trainen.

Ik wens Furstinels en Tamara veel plezier toe samen!

Voorbeeld preventieve behandeling
Furstinels & Tamara

 

 

Honden

De honden in deze categorie zijn ook niet ziek, zwak of misselijk. Sommige baasjes hebben goede ervaringen met een osteopaat en willen hun hond zo gezond mogelijk houden dat ze preventief op consult komen. Andere mensen zijn gewoon nieuwsgierig. En er is een groep die een gezonde hond heeft, -ze zijn pas nog bij de dierenarts geweest- maar ze hebben toch het gevoel dat hun viervoeter niet helemaal lekker in het vel zit. Deze mensen komen met een “gezonde hond” maar ervaren toch een terugloop in fitheid/energie. In veel van deze gevallen kan ik hen helpen.

Maak kennis met Diezzel en Genevive

Diezzel is een uit de kluiten gewassen Amerikaane Stafford, waar je op het eerste gezicht wel even erg respectvol naar bent. Leer je hem kennen, blijkt het een enorme goedzak met een gouden hart en toevallig een enorme hoeveelheid spieren en een hele brede kaak. Hoewel zijn start niet helemaal ideaal was, is hij nu een vrolijke stabiele hond, die een paar keer per jaar op controle komt. Genevive en haar vriend geven hem voldoende beweging en zijn stapelgek met hem. Inmiddels hebben ze ook een halfzusje van Diezzel in hun gezin opgenomen en dat geeft dubbel zo veel fun. Zo kan Genevive ook haar hart nog eens extra ophalen, want ze is dól op mooie en aparte halsbanden en tuigen.
Veel succes met je lieverds Genevive! Tot de volgende keer.

Voorbeeld hond preventieve behandelingDiezzel en zijn zus van Genevive

 

 

De ondersteuning van een sporter

Wanneer dieren worden ingezet voor sportieve doeleinden, maken we er een sporter van. Dit vraagt aanpassingen aan het lichaam, want er wordt een specifieke belasting gevraagd. Welke tak van sport je ook doet met je dier, training vraagt heel wat van zijn of haar lichaam. Hoe hoger het niveau, hoe nauwer het luistert om je dier zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Zodoende is het steeds normaler om een dier dat meedoet aan sport te laten behandelen. Dit om blessures te voorkomen en sportieve prestaties te optimaliseren, maar ook –en zeker niet minder belangrijk- om te zorgen dat sport leuk blijft voor je dier! Want ook een dier wordt niet gelukkig van overmatige onnodige spierpijn en blessures.

Paarden

Paarden zijn bijna niet meer los te denken van paardensport; western, springen, dressuur, endurance of eventing er is keus te over.

Maak kennis met Cappuccino en Imke

Cappuccino of Cappie is de springcrack van Imke. Ik heb het geluk dat ik haar heb mogen volgen en begeleiden tijdens haar hele carrière bij de familie Kort. Toen ze kwam was dit op het eerste gezicht overigens geen topsporter hoor. Ze had een hals die oneerbiedig gezegd verkeerd om op haar schouders was gezet en ze had daarbij een bezemsteel of twee ingeslikt. Met haar mollig buikje en haar arrogante blik vermoedde ik persoonlijk geen kersverse crack te zien toen ik haar ontmoette. Echter ze kon erg goed springen en met veel training, tijd en ondersteunende behandelingen ontpopte deze dame zich tot een heel fijn springpaard. Nog steeds even arrogant, maar nu met reden; Imke en Cappie doen regelmatig verdienstelijk mee met de grotere en/of internationale wedstrijden, Cappie draait haar ‘hoef’ er niet voor om. Succes weer Imke & Cappie!

 

Honden

De hondensport is ook een wereld waar nog veel aan bij te dragen valt. Want wat een keuze en variatie in sport ook hier! Een groot verschil met ruitersport is dat er uiteraard niet op de honden gereden wordt, dit scheelt natuurlijk in specifieke belasting, logisch. Maar aan de andere kant is de connectie tussen hond en baas ook anders. Een ruiter haalt veel informatie over zijn dier uit het gevoel van hoe het beweegt wanneer hij/zij erop zit. Dit stukje informatie mist bij de hondensport. Er is duidelijk gevaar voor onopgemerkte overbelasting.

Van behendigheid tot flyball en van doggy dance tot pakwerk, jagen en speuren. Voor elke tak van sport specifieke risico’s en sportletsels. Een regelmatige check-up en behandeling kan helpen je hond fit te houden, letsels voorkomen en prestaties optimaliseren.

Ook werkhonden vallen voor mij onder deze categorie; van hulphond tot schapendrijver, deze viervoeters zijn onvermoeibaar en uiterst gedreven hun taak uit te voeren. Een check-up en behandeling kan enorm helpen om deze dieren in balans te houden en zo langer fit en gezond te houden, want het is alom bekend dat werkhonden minder oud worden en vaak eerder ‘versleten’ zijn.

Ontmoet Jay en Silke

Jay is een kruising tussen een beagle en een jack russel. Silke doet behendigheid met hem, waar hij enorm veel plezier in heeft. Afgelopen november echter was Jay door een inschattingsfoutje in een nieuwe omgeving een keer met zijn kin op een stenen trapje geland. Nét iets minder behendig dan handig zou zijn geweest. Het leek in eerste instantie allemaal niet zo spannend te zijn, maar toch liepen zijn prestaties wat terug. Hij sprong minder makkelijk en leek soms wat met zijn voorpoten te trekken. Na onderzoek bleek hij wat last te hebben tussen de schouderbladen en van zijn nek, heel goed mogelijk toch een gevolg van zijn kaaklanding. Na de behandeling werd vlot opgebouwd en hoewel het in eerste instantie erg goed leek te gaan, viel Jay toch weer terug in wat trekken met zijn voorpoot. Een tweede behandeling liet duidelijk minder blokkades zien, maar toch wel veel spanning in de spieren rondom de schouder. Er bleek tevens mild weke delen letsel aanwezig te zijn, rond de schouder. Een tweede behandeling en een langzamer opbouwschema werd meegegeven voor Jay. Inmiddels zijn ze weer volop aan het trainen en gaat het lekker met hem. Wat issie leuk he?!

 onderhoudenbehandeling sporthondJay van Silke

 

 

De ondersteuning van een viervoeter op leeftijd

Net zoals bij mensen, komt bij dieren de ouderdom ook veelal met gebreken. Artrose, spiervermindering, verslechtering van het gebit en dus van het opnemen van voedsel, maar ook specifieke aandoeningen als bijvoorbeeld cushing of dementie.

In deze patiënt-categorie gaat het niet om genezen. Want geen van deze processen is omkeerbaar of oplosbaar. De sleutelwoorden hier zijn comfort en kwaliteit van leven.
Mijn behandelingen kunnen enorm bijdragen aan kwaliteit van leven, de behandeling wordt qua intensiteit aangepast aan de patiënt en wat hij of zij kan verwerken. In vele gevallen wordt er gekeken naar de omgeving en situatie en worden er tips en trucs gegeven over hoe om te gaan met een dier op leeftijd. Dit vereist weer een heel andere vaardigheden dan voor een gezond jong of volwassen dier.

Maak kennis met Jessy van Angelique

Jessyis een blonde labrador dame van een aanzienlijke leeftijd. Ze vormt een hecht team met haar baasje Angelique. Zij heeft al verschillende dingen aangepast, zoals bijvoorbeeld de lengte en regelmaat van de wandelingen. Opstaan vanuit liggende positie en zeker op een gladde vloer geeft nog weleens wat problemen voor Jessy. Wanneer ik haar behandeld heb, gaat dit weer makkelijker en wil ze weer vaker spelen. Soms rent ze nog even enthousiast door de tuin, niet te lang meer, maar gewoon omdat ze er plezier in heeft en omdat het kán.
Bovendien geniet Jessy altijd bijzonder van haar behandelingen. Lekker bij haarzelf thuis met een comfortabel kussentje onder haar koppie, ze laat het zich welgevallen…
Nog veel mooie momenten samen gewenst Angelique!

 Behandeling geriatrische hondJessy van Angelique
Maak kennis met Patou van Audrey en Severine.

Patou staat bij mij te boek als de eigenwijze oma. Haar baasjes noemen haar voor mij ook wel terror-oma. Patou is een eigenwijs portret en vindt de behandelingen eigenlijk maar onzin. Afgelopen jaar is er cushing geconstateerd en aan haar lichaam kun je wel zien dat ze niet zo piep meer is. Haar ruggetje is wat doorgezakt en ondanks het feit dat ze mij eigenlijk maar argwanend bekijkt, doe ik mijn best haar mobiliteit zoveel mogelijk te behouden.

Ze is al sinds jaar en dag eigendom van Audrey en Severine en ze is al enkele jaren met pensioen. Ze gaat nog elke dag buiten, wandelt regelmatig en wordt zeer goed verzorgd. Ze is volgens mij nog lang niet van plan om dood te gaan, hoewel haar lichaam wat tekent. Ze brengt altijd een glimlach op mijn gezicht wanneer ze weer eens een probeert ongein uit te halen, want ik moet vaak nog alle zeilen bijzetten. Wie weet wordt ‘ Tout’  wel 40!

Het geriatrisch paard
Patou van Audrey & Severine

 

 

 

 

De behandeling na een ongeval, operatie of ander trauma

Net als mensen hebben veel dieren een beetje extra zorg nodig om weer volledig te herstellen na een blessure, operatie of ongeval. Ook sommige aangeboren beperkingen of ziektes vragen wat aandacht of extra zorg. Denk hierbij bijv. Aan auto-immuunziekten of geboortedefecten. Herstel van een blessure kost energie, daarnaast treden er compensatiemechanismes op om de bewuste regio te ontlasten, wat weer overbelasting in andere regio’s tot gevolg kan hebben. Een operatie is altijd een aanslag op het lichaam; de narcose, de ingreep zelf, die veelal in onnatuurlijke posities gebeurt, het bijkomen in de recovery en het feitelijke herstel. Een ongeval heeft dan weer impact op zowel zelfvertrouwen als lichaam van een dier en een aangeboren aandoening of defect, kan al de genoemde symptomen van de voorgaande punten bevatten. Kortom bij uitstek het moment om hulp in te schakelen. Ik kan helpen, compensatiemechanismes te verminderen. Behandeling helpt om weer een normaal bewegingspatroon te ontwikkelen en ik kan je richtlijnen geven de aangedane structuur te versterken. Tevens geef ik je informatie om meer inzicht te krijgen in de voorwaarden voor herstel en kan ik je helpen de belasting weer gedoseerd en veilig op te bouwen.

Maak kennis met Jaimey en Nicole

Jaimey is een Parson Terriër en een van de trouwe viervoeters van Nicole. Nicole heeft een hondenschool en met name bij de puppy’s helpt Jay haar in de cursus. Daarnaast doet hij aan behendigheid. Helaas liep hij kruisbandletsel op in combinatie met een meniscusprobleem. De pechvogel werd geopereerd en is nu zo een beetje aan het eind van zijn revalidatie. Net na de operatie leek Jaimey niemand nodig te hebben, hij stond vrijwel meteen weer op zijn poot en gebruikte hem zonder problemen, de rem erop houden dat was de uitdaging voor Nicole. Maar consequent als ze is, hield ze hem aan zijn schema. Daarnaast was het gelukkig zomer en kocht ze hem een zwembad voor in de tuin en gaf ze hem zwemtraining.
Toch had hij een kleine terugval na zijn gigavlugge herstel. Gelukkig hield Nicole rust en (bijna altijd) vertrouwen en is hij inmiddels toe aan het voorzichtig oppakken van de behendigheidstraining. Jaimey is er klaar voor. Hieronder zie je hem in actie!

opbouw van blessure terug naar sportniveau
Jaimey van Nicole

 

Maak ook kennis met Ingeborg en Khan

Khan is het zorgenkindje van Ingeborg, zo heeft hij een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat zijn lever minder goed werkt, hij heeft last van een longaandoening, wat hem soms erg benauwd maakt. Hij heeft een zware koliekoperatie overleefd en is een keer met baasje en al onderuitgegaan, wat vooral voor Ingeborg nogal wat verlies van vertrouwen in hem opleverde. Maar dit is een ijzersterk duo en Ingeborg ondersteund Khan met kruiden, zo nodig een osteopathie behandeling en uiteraard regelmatige controles door de dierenarts. De behandelingen zijn gericht op het ondersteunen van de lever, het helpen afvoeren van afvalstoffen en het behouden en verbeteren van de mobiliteit. Tegen alle voorspellingen in is Khan nog steeds een vrolijke frans die wel van een geintje houdt, hopelijk kunnen Khan en Ingeborg nog een paar jaar van elkaar genieten.

Ingeborg & Khan
Stel een vraag of maak een afspraak.

Heeft u nog vragen over osteopathie en/of McTimoney Chiropractie of de vraag of ik iets kan betekenen voor uw hond of paard, neem dan gerust contact op, ik zal met plezier uw vragen beantwoorden.