Wat is osteopathie & McTimoney chiropractie

Wat is osteopathie & McTimoney chiropractie

Wat is osteopathie en wat is chiropractie?

Osteopathie is een alternatieve geneeswijze welke werd ontwikkeld door A.T. Still rond 1890. Still was op zoek naar samenhang tussen ziektes en mogelijke oorzaken en richtte zich erop het lichaam zo te behandelen zodat het zich van binnenuit zou herstellen.
Vanuit de visie van Still zijn verschillende disciplines ontstaan, van cranio-sacraal-therapeuten en viscerale therapeuten tot en met chiropractors. Het ICREO onderwijst dier-osteopathie vanuit het gedachtegoed van A.T Still. De oprichters zelf hebben onder andere een humane opleiding en een opleiding van de grondlegger van de dierosteopathie; de Fransman Giniaux.

In de jaren 50 ontwikkelde John McTimoney een Engelsman een vorm van chiropractie die bekend staat om de lichtheid van de technieken. De technieken worden onderwezen aan het McTimoney College in Engeland.

wervelkolom paard

Doel van behandeling

Als dierosteopaat en McTimoney-chiropractor richt mijn behandeling zich voornamelijk op de wervelkolom. Je kunt dit zien als de behuizing van het ruggenmerg. Het ruggenmerg is vergelijkbaar met de bekabeling, tussen de hersenen enerzijds en de rest van het lichaam anderzijds. Tussen elke twee wervels treden er links en rechts zenuwen uit, die stuk voor stuk verantwoordelijk zijn voor het aansturen van specifieke gedeelten van het lichaam. Bijvoorbeeld spiergroepen in romp en ledematen, maar ook organen.
Wanneer twee wervels niet meer fijn bewegen ten opzichte van elkaar, geeft dit een verminderde functie van de daartussen ontspringende zenuw. Dit heeft een verminderde functie van deze doelorganen tot gevolg. Denk maar aan de oplaadkabel van je telefoon, wanneer er teveel druk of een knik in de kabel zit kan de telefoon niet meer goed worden opgeladen. Dit geldt ook voor de ‘kabels’ van het lichaam. Het niet meer goed bewegen van twee of meerdere wervels ten opzichte van elkaar noemen we een blokkade of misalignment. Het doel van de behandeling is het opsporen en opheffen van deze blokkades, zodat de kabels hun werk weer kunnen doen en er weer een goede informatie-overdracht en aansturing kan plaatsvinden.

 

 

 

 

Het ontstaan van blokkades

Blokkades kunnen ontstaan door veel verschillende redenen. Een mogelijkheid is trauma: dus een val, glijpartij of ongeval waarbij een lichaam een impact incasseert.

valpartij hond

Een andere mogelijkheid is dat blokkades langzaam ontstaan ten gevolge van factoren waaraan een lichaam zich moet aanpassen. Dit kan zijn slecht passend tuig, minder goede rij- en/of trainingstechnieken voor jouw type paard of hond of bijvoorbeeld overtraining op jonge leeftijd.
Slechte voeding, ziektes en aangeboren problematiek kunnen eveneens een rol spelen in het ontwikkelen van blokkades, evenals niet bij het dier passende manier van houden. Denk hierbij aan een te kleine box zonder weidegang bij paarden, of bijvoorbeeld een leven met veel trappenlopen voor een teckel.

 

Holisme

Zowel Osteopathie als McTimoney therapie zijn holistische visies. Dat wil zeggen dat de therapie is gericht op het gehele dier in zijn of haar specifieke omgeving met zijn of haar specifieke eigenschappen. Bij blessures wordt er niet alleen gekeken naar het feitelijke probleem, maar ook naar hoe dit heeft kunnen ontstaan en welke factoren er mogelijk een rol spelen in het onderhouden van een probleem en waar er dingen kunnen worden behandeld en aangepast om genezing te optimaliseren en zo mogelijk te versnellen.
Bijv. een overbelast voorbeen/voorpootje kan vele oorzaken hebben, een scheefheid vanuit het bekken bijvoorbeeld, kan dit veroorzaken, of een geblokkeerd schoftgebied en zo nog talloze mogelijkheden.
Er wordt zowel goed gekeken naar bewegingspatronen binnen het dier die een rol zouden kunnen spelen als naar praktische punten in de omgeving van het dier. Denk hierbij aan ondergrond, voeding, controle tuig en training etc. Soms is een eenvoudige aanpassing voldoende om herhaling te voorkomen!

 

De behandeling

De behandeling bestaat in mijn praktijk uit verschillende stappen.

  1. Een grondige anamnese
    De hulpvraag en de achtergrond worden in kaart gebracht, zodat er een goed beeld ontstaat van het dier en zijn of haar achtergrond. Dit geldt ook voor de situaties dat het om een preventieve-check up gaat.
  1. Bewegingsonderzoek
    Deze stap screent jouw dier op vormen van kreupelheid of manken. Er kan worden besloten dat het verstandiger is, eerst een bezoek aan de dierenarts te brengen, indien het beeld nog niet voldoende is onderzocht of dat er niet redelijkerwijs verwacht kan worden dat mijn behandeling het acute probleem gaat oplossen.
    Daarnaast krijg ik een beeld van de manier waarop jouw dier functioneert, is hij rechts of linksvoetig? Want jazeker ook dieren hebben een voorkeur voor links of rechts! Past zijn beweging bij zijn bouw, type en leeftijd? Dit geeft mij al veel informatie over mogelijke blokkades en behandelgebieden.
    Normaal gezien bestaat deze stap uit het monsteren in stap en draf op een rechte lijn, het maken van een zeer korte cirkel links en rechtsom en het doen van enkele passen achterwaarts. Eventueel kan deze stap worden uitgebreid naar observatie onder het zadel en/of aan de longe.
    In sommige gevallen wordt deze stap overgeslagen, bijvoorbeeld als er al vooronderzoek is gedaan door de dierenarts, of de omstandigheden niet veilig zijn.
    Denk hierbij aan onvoldoende controle over het dier, slechte gladde ondergrond of onvoldoende licht voor een eerlijke beoordeling.
  1. Lichamelijk onderzoek
    Het onderzoek bestaat uit het grondig inspecteren, aftasten en palperen van het dier. Wondjes, zwelling, warme en koude zones worden in kaart gebracht en de wervelkolom wordt getest op blokkades.
  1. Behandeling
    De technieken die ik gebruik zijn afkomstig van meerdere opleidingen en cursussen. Zodoende kan ik variëren in intensiteit en manier van aanpak waar nodig en de behandeling zoveel mogelijk aanpassen aan jouw dier. Ik maak gebruik van manipulatietechnieken vanuit ICREO en McTimoney, maar ik kan bijvoorbeeld ook dry-needling inzetten om spierspanning te verlagen. Ook cranio-sacrale en viscerale technieken zitten in mijn behandelingen verweven. Mijn technieken zijn muv dry-needling enkel uitgevoerd met mijn handen. Ik maak geen gebruik van hamers of andere hulpmiddelen.De principes die de leidraad vormen van mijn behandelingen liggen nog altijd zeer dichtbij de osteopathische principes zoals beschreven door A.T. Still en onderwezen door ICREO. Mijn technieken, onderzoek en nazorg zijn echter veel meer uitgebreid door de MSc McTimoney Animal Manipulation en de verschillende gevolgde cursussen. Voor meer informatie over de gevolgde opleidingen en cursussen, klik dan hier of kijk onder het kopje ‘over mij’.Over het algemeen verdragen dieren mijn behandeling zonder problemen, de meeste vinden het zelfs wel aangenaam, sederen is dan ook onnodig.Indien een dier toch angstig of pijnlijk is tijdens de behandeling, wordt er zoveel mogelijk gestreefd naar rust en duidelijkheid. Een blokkade opheffen kan soms gevoelig zijn, zeker als het traumatisch van aard is en/of recent gebeurd! Mogelijk splitsen we de behandeling in stappen, als dit voor jouw dier beter werkt.Wees eerlijk als je het zelf ook spannend vindt of vragen hebt! De behandeling gebeurt altijd vanuit de beste intenties en altijd in overleg en samenwerking met jou als eigenaar.
  1. Aftercare
    Een van de dingen die ik heel erg belangrijk vind in mijn werk is het verlenen van nazorg. Ik probeer vragen zoveel mogelijk te beantwoorden tijdens de behandeling en ik schrijf tips en adviezen veelal op.
    Dit omdat ik het belangrijk vind dat jij als eigenaar goed begrijpt wat er is gedaan en welke dingen je zou kunnen verwachten. Daarnaast is het belangrijk de adviezen op te volgen om een optimaal resultaat van de behandeling te krijgen.
    Iedereen is wel bekend met de uitspraak; “if you keep doing what you did, you keep getting what you got”. Een groot deel van mijn werk is dus ook inzicht bieden in wat jouw dier nodig heeft voor herstel en waar je advies geven in waar je dingen zou kunnen veranderen ten goede van de kwaliteit van leven van jouw dier!In veel gevallen zal ik enkele dagen rust adviseren om het lichaam de tijd te geven de behandeling te verwerken. Meestal slapen of rusten dieren automatisch meer na de behandeling. Wees ook attent op het aanbieden van voldoende water! Het losmaken van blokkades, zorgt ervoor dat het lichaam opgeslagen afvalstoffen gaat opruimen, het dier heeft veelal meer behoefte aan vers water.

 

De osteopathische principes

Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op 3 verschillende systemen binnen het lichaam.

  1. Het pariëtale systeem, het geheel dat botten, gewrichten, spieren en pezen omvat.
  2. Het viscerale systeem, het geheel van organen, inclusief bloedvaten, lymfe en zenuwen
  3. Het craniosacrale systeem, het systeem wat de verbinding tussen cranium (=schedel) en sacrum (=heiligbeen) vormt. Het omvat de hersenen, het hersenvocht, het ruggenmerg en de vliezen daar rond.
visceraal systeem paard
cranio-sacrale verbinding bij het paard

Al deze 3 systemen hebben op hun eigen wijze het doel het lichaam zo goed mogelijk te laten functioneren. De 3 verschillende systemen staan daarom onderling met elkaar in verbinding om zo optimaal mogelijk te kunnen samenwerken. Bijkomstigheid is dat het in het negatieve geval ook zo werkt; zo is het mogelijk dat een geïrriteerde darm, behorend bij het viscerale systeem, een probleem veroorzaakt in het pariëtale systeem, zoals een verminderde bewegelijkheid in de gewrichten van de wervelkolom. Andersom; een verminderde bewegelijkheid van de wervelkolom heeft ook zijn consequenties voor het functioneren van de viscera.

Het craniosacrale systeem, is een overkoepelend systeem, met grote invloed op het gehele lichaam. Door deze meer globale werking is dit systeem o.a. erg geschikt om het lichaam uit te nodigen naar een meer ontspannen toestand. Ieder wezen heeft gedurende het leven verschillende gebieden met verminderde bewegelijkheid in de wervelkolom, of verminderde functie van de viscera. Deze zones waar er sprake is van (licht) verminderd functioneren, worden in vaktermen ook wel osteopathische terreinen genoemd.

Het is niet per definitie zo, dat elk ’terrein’, zal uitgroeien tot een daadwerkelijk functioneel probleem voor het individu. Het is echter wel dat zo een zone, als het ware veel gemakkelijker een probleem of beperking zal gaan vormen. Hoe intensiever de training of extremer de prestatie die van het paard verwacht wordt, hoe sneller een zone met een verminderde bewegelijkheid een beperking zal vormen. De osteopaat richt zich erop de terreinen te behandelen, voordat ze een probleem vormen. Is er al een probleem aanwezig, dan richt het zich automatisch op de oorzaak van het probleem. De behandeling bestaat uit het toepassen van verschillende manuele technieken. Het streven is de 3 systemen zo te beïnvloeden dat er een balans gevonden wordt, zodat het paard weer optimaal kan functioneren. Het lichaam wordt dus geprikkeld het zoveel mogelijk zelf op te lossen, zonder toevoeging van medicatie.

 

Stel een vraag of maak een afspraak.

Heeft u nog vragen over osteopathie en/of McTimoney Chiropractie of de vraag of ik iets kan betekenen voor uw hond of paard, neem dan gerust contact op, ik zal met plezier uw vragen beantwoorden.